Αναζήτηση

Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ στην υπηρεσία της ΤΕΧΝΗΣ

Cappella SistinaCappella Magna): Οι νωπογραφίες (Frescoes) μετά από αιώνες έκθεσης σε παράγοντες που αλλοίωναν την αρχική τους λάμψη, «ξαναζωντάνεψαν» με ένα παράτολμο εγχείρημα: 
Κατά τις περιόδους 1980-1989 (οροφή) και 1990 – 1994 (Δευτέρα Παρουσία) αφαιρέθηκε το παχύ στρώμα σκόνης και καπνιάς, το οποίο είχε συσσωρευτεί εδώ και αιώνες ιδίως από μανουάλια και καντήλια, καθώς και το στρώμα κόλλας από ζωικά λίπη και βερνικιού.
Μόλις ολοκληρώθηκαν οι εργασίες, ειδικοί και κοινό εξεπλάγησαν! Αποκαλύφθηκαν φωτεινά και έντονα χρώματα. Αποκαλύφθηκε ένας άλλος, τελείως διαφορετικός Μιχαήλ Άγγελος! Ανατράπηκαν εσφαλμένες εκτιμήσεις, ειδικών και μη, που ίσχυαν για αιώνες. 

Πριν την αποκατάσταση:



Μετά την αποκατάσταση:


Τα δυνατά και φωτεινά χρώματα βοηθούσαν ώστε ο επισκέπτης του παρεκκλησίου να βλέπει την οροφή με τις νωπογραφίες καθαρά, αν σκεφτούμε τα στενά και λίγα παράθυρα που είχε το φυσικό φως για να εισέλθει, όπως και τον φωτισμό του χώρου στις αρχές του 16ου αιώνα! 

Πριν την αποκατάσταση:

Μετά την αποκατάσταση:

Σήμερα ο χώρος φωτίζεται με 7.000 λάμπες LED ψυχρού φωτός έχοντας ειδικό σύστημα εξαερισμού. Οι δέσμες φωτός είναι ελεγχόμενες (με λοβούς) από Modules της Osram που κατασκευάστηκαν για αυτό το σκοπό, με το φως να διαχέεται χωρίς να επηρεάζει τις νωπογραφίες. Τα συγκεκριμένα LED εκπέμπουν απειροελάχιστη υπέρυθρη ακτινοβολία. [dPk]

Χωρίς φωτισμό LED:


Με φωτισμό LED:



================================================================



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου