Αναζήτηση

Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

ΕΛΛΑΔΑ, Νοέμβριος 2017, Satellite View


Σήμερα το μεσημέρι (21 NOV. 2017). 
Από τις πιο διαυγείς φωτογραφίες εδώ και πολύ καιρό. Διακρίνονται τα πρώτα ‘καλά’ χιόνια στις ψηλότερες κορυφές της ηπειρωτικής χώρας και το ανάγλυφο. Με σκούρο καφέ χρώμα είναι δάση με οξιές, και πυκνή βλάστηση, μάλλον με βελανιδιές. 
Αρκετά πάνω από τον κορινθιακό, βόρεια αλλά και βορειοδυτικά, τα πέντε λευκά σημεία από αριστερά προς δεξιά: Βελούχι (Καρπενήσι), στην απόληξη της Πίνδου τα Βαρδούσια Όρη, λίγο δεξιά και πάνω η Οίτη, από κάτω η Γκιώνα και τέρμα δεξιά ο Παρνασσός, με χιονισμένες τις κορυφές τους [dPk]

Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

Β. ΚΟΡΕΑ, εικόνα από τον ISS και σύγκριση με Νότια







Μια συγκλονιστική για την αλήθεια της, εικόνα, που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας. Ένα από τα πιο σκοτεινά (κυριολεκτικά και μεταφορικά) σημεία του πλανήτη σήμερα. Βόρεια Κορέα! 
Όχι, το μαύρο κενό δεν είναι η συνέχεια της Κίτρινης Θάλασσας ούτε της Θάλασσας της Ιαπωνίας· αδιανόητο για μας, αλλά είναι η Β. Κορέα τη νύχτα!
Ένα μικρό, ελάχιστα φωτεινό σημείο στη δορυφορική απεικόνιση, είναι η πρωτεύουσα Πιονγιάνκ. 
Όλη η χώρα βρίσκεται σε πυκνό σκοτάδι, σε αντίθεση με το νότιο μέρος της κορεατικής χερσονήσου το οποίο είναι πολύ έντονα φωταγωγημένο.
Στη συγκριτική φωτογραφία, βλέπουμε τα επίπεδα έντασης φωτός τα έτη 1992 και 2008. Αξίζει να παρατηρήσουμε το πόσο έχουν ενταθεί στη Σεούλ (αντίθετα, έχουν μειωθεί στην Πιονγιάνκ, ενώ στο σύνολο της βόρειας περιοχής η θετική διαφορά είναι αμελητέα!).
Να λοιπόν ένα κίνητρο για να ταξιδέψουμε στη Β. Κορέα: ο πολύ έντονος και καθαρός έναστρος ουρανός! (δεν εγγυώμαι επιστροφή…)
Στις δύο τελευταίες φωτo: δρόμος του εθνικού δικτύου χωρίς αυτοκίνητα. Σε άλλο σημείο, μια τροχονόμος «ρυθμίζει» την ανύπαρκτη κυκλοφορία στρέφοντας το σώμα της ανά 30 δευτερόλεπτα στην επόμενη κατεύθυνση σαν καλοκουρδισμένη κουκλίτσα (φωτo από video). Μάλλον πρόκειται για τουριστική ατραξιόν. [dPk]

Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

η μεγαλύτερη ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ στον ΠΛΑΝΗΤΗ


Κάτι (τραγικό) που δεν θα δούμε ποτέ στο Google Earth: 
Σημερινή απεικόνιση της ινδικής χερσονήσου. Όλη η γκρίζα, σε χρώμα στάχτης συσσώρευση, είναι τεράστια ρύπανση κάποιων στρωμάτων του αέρα. Το Νέο Δελχί σε κόκκινο πλαίσιο.
Όταν πρώτη φορά το 2011 είδα, από δορυφορική λήψη βέβαια, την πυκνότητα και την έκταση της ρύπανσης του αέρα γύρω και πάνω από το Πεκίνο και τη διαφορά με το 2013 (τις είχα αναρτήσει εδώ εκείνες τις δύο, συγκριτικά) προβληματίστηκα πολύ. Άρχισα να το ψάχνω και κατέληξα σε μετρήσιμα συμπεράσματα που έχω καταγράψει.
Στη σημερινή φωτογραφία, στην Ινδία αυτή τη φορά, οι νεφώσεις είναι το καθαρό λευκό, ενώ στα βόρεια η οριζόντια λευκή λωρίδα, τα Ιμαλάια (φαινομενικά πεντακάθαρος αέρας)· στη μέση ακριβώς της λωρίδας βρίσκεται το Νεπάλ με το Κατμαντού (πράσινο πλαίσιο).
Όλη αυτή η συσσώρευση δεν διασπάται πλήρως αλλά διαχέεται και ταξιδεύει… [dPk]

Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

ΚΡΗΤΗ και ΣΑΧΑΡΑ, Satellite View

Σημερινή φωτογραφία. 
Εδώ και 5.000 χρόνια, η ζώνη αυτή όπως φαίνεται, δεν έχει αλλάξει εκτός από δύο μικρές περιόδους κατά τις οποίες μετατοπίστηκε ελάχιστα.
Η μία, κατά τα μέσα του 16ου αιώνα, λίγο μετά τον ύστερο μεσαίωνα στην μικρή περίοδο των παγετώνων όπου κατέβαινε λίγο χαμηλότερα. 
Η απόσταση από την Κρήτη είναι μόλις 500 χλμ! Μετά ακολουθεί η έρημος Σαχάρα.
Η ζώνη τελειώνει στις αραιές λευκές νεφώσεις. Στα δεξιά, ο τεράστιος Νείλος ποταμός με έντονη βλάστηση (σκούρο πράσινο).

Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ στην υπηρεσία της ΤΕΧΝΗΣ

Cappella SistinaCappella Magna): Οι νωπογραφίες (Frescoes) μετά από αιώνες έκθεσης σε παράγοντες που αλλοίωναν την αρχική τους λάμψη, «ξαναζωντάνεψαν» με ένα παράτολμο εγχείρημα: 
Κατά τις περιόδους 1980-1989 (οροφή) και 1990 – 1994 (Δευτέρα Παρουσία) αφαιρέθηκε το παχύ στρώμα σκόνης και καπνιάς, το οποίο είχε συσσωρευτεί εδώ και αιώνες ιδίως από μανουάλια και καντήλια, καθώς και το στρώμα κόλλας από ζωικά λίπη και βερνικιού.
Μόλις ολοκληρώθηκαν οι εργασίες, ειδικοί και κοινό εξεπλάγησαν! Αποκαλύφθηκαν φωτεινά και έντονα χρώματα. Αποκαλύφθηκε ένας άλλος, τελείως διαφορετικός Μιχαήλ Άγγελος! Ανατράπηκαν εσφαλμένες εκτιμήσεις, ειδικών και μη, που ίσχυαν για αιώνες. 

Πριν την αποκατάσταση:



Μετά την αποκατάσταση:


Τα δυνατά και φωτεινά χρώματα βοηθούσαν ώστε ο επισκέπτης του παρεκκλησίου να βλέπει την οροφή με τις νωπογραφίες καθαρά, αν σκεφτούμε τα στενά και λίγα παράθυρα που είχε το φυσικό φως για να εισέλθει, όπως και τον φωτισμό του χώρου στις αρχές του 16ου αιώνα! 

Πριν την αποκατάσταση:

Μετά την αποκατάσταση:

Σήμερα ο χώρος φωτίζεται με 7.000 λάμπες LED ψυχρού φωτός έχοντας ειδικό σύστημα εξαερισμού. Οι δέσμες φωτός είναι ελεγχόμενες (με λοβούς) από Modules της Osram που κατασκευάστηκαν για αυτό το σκοπό, με το φως να διαχέεται χωρίς να επηρεάζει τις νωπογραφίες. Τα συγκεκριμένα LED εκπέμπουν απειροελάχιστη υπέρυθρη ακτινοβολία. [dPk]

Χωρίς φωτισμό LED:


Με φωτισμό LED:



================================================================