Αναζήτηση

Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΤΡΑΧΑΝΑΣ







(Σεπτέμβριος 2017. Εικόνες του χθες, σήμερα)

Σε κάποιο ημιορεινό χωριό*, οι κυρίες Τασία και Κατίνα, συνεχίζουν μια παράδοση αιώνων. 
Με τρόπο περίτεχνο, παρασκευάζουν μια από τις πιο πλήρεις τροφές της ελληνικής υπαίθρου. Η διαδικασία από τη συγκέντρωση του πρόβειου γάλακτος μέχρι το τελικό κοσκίνισμα διαρκεί τρεις έως τέσσερις μέρες.
Στις επόμενες γενιές, το μόνο που θα θυμίζει τη διαδικασία, θα είναι η απάντηση-κλισέ των γνωστών εξυπνάκηδων στην ερώτηση: 

–Τι κάνεις;
–Απλώνω τραχανά!

[κι ας μην τον έχουν δει ποτέ...]
Στην τελευταία φωτογραφία, είναι ο γλυκός, από προηγούμενη διαδικασία.

**Ο Έρικ, όπως σε κάθε μας βήμα, παρακολουθεί από κοντά

[* το γραφικό Συκούριο, στους πρόποδες του Κισσάβου, δεν φημίζεται μόνο για το λάδι, το κρασί, το τσίπουρο και τις ρουκέτες (βλέπε 17Ν, Χριστούγεννα 1989), αλλά και για τον τραχανά και το μπουρανί]. [dPk]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου