Αναζήτηση

Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

CRETE, Satellite View & Medieval Map



Η γη που γέννησε τον Νίκο Καζαντζάκη και τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ανήμερα τα Χριστούγεννα, με πολύ χιονισμένους τους τρεις ορεινούς της όγκους: 
Με φορά από αριστερά προς δεξιά, βλέπουμε τα —πλατιά— Λευκά όρη (ύψος περίπου 2.450 μ.), τον Ψηλορείτη στο κέντρο (νέες μετρήσεις του 2014 παρουσιάζουν τα Λευκά Όρη λίγο ψηλότερα, τόσο, όσο το μήκος ενός σπιρτόκουτου!), και δεξιά την Δίκτη με το γνωστό Οροπέδιο Λασιθίου και ύψος κατά προσέγγιση 2.150μ. (θέση Σπαθί).
Ψηλά στη φωτογραφία, η Θήρα (Σαντορίνη) και δεξιά η Ανάφη· 110 χλμ. θάλασσας χωρίζουν αυτά τα δύο νησιά από τις ακτές της Κρήτης.
Στη δεύτερη φωτο, χάρτης που τελειοποιήθηκε —πριν από το 1680— από τον Ολλανδό χαρτογράφο Nicolaas Visscher I (1618-1679). Ο Ολλανδός στηρίχτηκε στα δεδομένα του Δανού χαρτογράφου και μαθηματικού Johann Wilhelm Lauremberg (1590-1658) στον οποίο αποδίδεται η δημιουργία του αυθεντικού χάρτη. Σήμερα βρίσκεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ολλανδίας στο Άμστερνταμ (Koninklijke Bibliotheek).
Οι άνθρωποι κατά τον 17ο αιώνα χρησιμοποιούσαν, συνδυαστικά, τεχνικές χαρτογράφησης από στεριά και θάλασσα. Για να δημιουργηθεί αυτός ο χάρτης χρειάστηκαν μήνες αποτύπωσης και βέβαια, προσπάθεια όχι μόνο του επικεφαλής χαρτογράφου, αλλά και ομάδας, με την γνώση να εδράζεται σε προηγούμενη γνώση και σε αποτυπώσεις εξερευνητών κατά τον Ύστερο Μεσαίωνα.
Ας αναλογιστούμε, θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν αυτοί οι θρυλικοί ταξιδευτές ότι η πολύμηνη και κοπιαστική δουλειά τους θα αποτυπώνεται σήμερα όχι μόνο με ακρίβεια 100% μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, αλλά και από τροχιακό ύψος 713 χλμ; Αυτό μόνον... [dPk]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου