Αναζήτηση

Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

CRETE, Satellite View & Medieval Map



Η γη που γέννησε τον Νίκο Καζαντζάκη και τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ανήμερα τα Χριστούγεννα, με πολύ χιονισμένους τους τρεις ορεινούς της όγκους: 
Με φορά από αριστερά προς δεξιά, βλέπουμε τα —πλατιά— Λευκά όρη (ύψος περίπου 2.450 μ.), τον Ψηλορείτη στο κέντρο (νέες μετρήσεις του 2014 παρουσιάζουν τα Λευκά Όρη λίγο ψηλότερα, τόσο, όσο το μήκος ενός σπιρτόκουτου!), και δεξιά την Δίκτη με το γνωστό Οροπέδιο Λασιθίου και ύψος κατά προσέγγιση 2.150μ. (θέση Σπαθί).
Ψηλά στη φωτογραφία, η Θήρα (Σαντορίνη) και δεξιά η Ανάφη· 110 χλμ. θάλασσας χωρίζουν αυτά τα δύο νησιά από τις ακτές της Κρήτης.
Στη δεύτερη φωτο, χάρτης που τελειοποιήθηκε —πριν από το 1680— από τον Ολλανδό χαρτογράφο Nicolaas Visscher I (1618-1679). Ο Ολλανδός στηρίχτηκε στα δεδομένα του Δανού χαρτογράφου και μαθηματικού Johann Wilhelm Lauremberg (1590-1658) στον οποίο αποδίδεται η δημιουργία του αυθεντικού χάρτη. Σήμερα βρίσκεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ολλανδίας στο Άμστερνταμ (Koninklijke Bibliotheek).
Οι άνθρωποι κατά τον 17ο αιώνα χρησιμοποιούσαν, συνδυαστικά, τεχνικές χαρτογράφησης από στεριά και θάλασσα. Για να δημιουργηθεί αυτός ο χάρτης χρειάστηκαν μήνες αποτύπωσης και βέβαια, προσπάθεια όχι μόνο του επικεφαλής χαρτογράφου, αλλά και ομάδας, με την γνώση να εδράζεται σε προηγούμενη γνώση και σε αποτυπώσεις εξερευνητών κατά τον Ύστερο Μεσαίωνα.
Ας αναλογιστούμε, θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν αυτοί οι θρυλικοί ταξιδευτές ότι η πολύμηνη και κοπιαστική δουλειά τους θα αποτυπώνεται σήμερα όχι μόνο με ακρίβεια 100% μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, αλλά και από τροχιακό ύψος 713 χλμ; Αυτό μόνον... [dPk]

Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

JUKE BOX σε λειτουργία

Το μηχάνημα μπήκε στη πρίζα. Η οθόνη φωτίστηκε με ένα θαμπό, γλυκό φως. Μετά από λίγο, τα νήματα των λυχνιών του ενισχυτή πυρακτώθηκαν και ένας χαμηλός βόμβος, προϊόν μάλλον «ξηραμένων» ηλεκτρολυτικών, περίμενε την επιλογή μου… Το κουμπί που αντιστοιχούσε στο κομμάτι ήταν σπασμένο, όπως και πολλά άλλα, ίσως από κάποια παιδάκια που περιεργάζονται κάθε φορά αυτό το άγνωστο, «διαστημικό» και τόσο περίεργο παιχνίδι! 
Πόσοι και πόσοι, με ένα κέρμα, δεν θα έχουν ρίξει μια στροφή μπροστά του… Ελλάδα του ’60… την ξαναζωντανέψαμε για λίγο· ήρθαν πολλές εικόνες μπροστά μου, από διηγήσεις και ωραίους ανθρώπους…[dPk]














Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΕΜΠΩΝ, 16ος αιώνας











Στα μέσα του 16ου αι., (1550 – 1560) ο Φλαμανδός χαρτογράφος Orthellius Wortels αποτύπωσε, στο ένα και μοναδικό πέρασμά του, την κοιλάδα των Τεμπών και τη δραστηριότητα στην περιοχή. 
Από μαρτυρίες αναφέρεται ότι υπήρχαν ανοίγματα μέχρι και το 1700 περίπου, με χαμηλή βλάστηση και κομμένους θάμνους εκατέρωθεν του Πηνειού. 
Στο βάθος δυτικά (δεύτερη φωτο) είναι γραμμένη η λέξη Gonnum Vrbs αποτυπώνοντας το —προφανώς και τότε— μεγάλο χωριό των Γόννων, χαρακτηρίζοντάς το στα λατινικά «πόλη».
Στην τελευταία εικόνα (εκεί ο χαρτογράφος έβλεπε δυτικά), στο σημείο αριστερά του ήλιου, διακρίνεται το οροπέδιο που υπάρχει και σήμερα και που φτάνει μέχρι το χείλος του γκρεμού στη νότια μεριά της κοιλάδας.
Πρόκειται για ένα μεγάλο πλάτωμα, ακριβώς πάνω από τις σήραγγες της νέας Ε.Ο., όπου υπάρχουν πεπλατυσμένοι βράχοι με σκαλισμένα ονόματα τα οποία σχημάτιζαν πάνω στην πέτρα διάφοροι περαστικοί, κυρίως κατά τους περασμένους αιώνες.
Το έργο βρίσκεται: Bibliothèque nationale de France, département Cartes et plans, CPL GE DD-2987. [dPk]