Αναζήτηση

Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

ΑΝΑΤΟΛΕΣ ΣΕΛΗΝΗΣ, Σημεία παρατήρησης & μετρήσεις


ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥ ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΟΥΣ:
Μπορείτε να το στείλετε στους φίλους σας, χαρίζοντάς τους μια πρωτότυπη πληροφοριακή ενημέρωση:
Ενδιαφέρει τους φυσιοδίφες – παρατηρητές, ερασιτέχνες ή επαγγελματίες φωτογράφους και γενικά όλους όσοι ενδιαφέρονται να βλέπουν (όχι μόνο να δουν απόψε) την πανσέληνο εν τη γενέσει, σε βαθύ πορτοκαλοκόκκινο στον ορίζοντα, στο σημείο που ο ουρανός «ενώνεται» με τη θάλασσα. Πρόκειται για διάφορα σημεία της χώρας μας από όπου ΠΑΝΤΑ φαίνεται. 
Οι δυτικοί παρατηρητές της ενδοχώρας και των νησιών δεν γίνεται να δουν την «ανάδυση» και όσοι θα βρίσκονται σε βουνό μόνο αν έχουν οπτική επαφή με θάλασσα, κοιτώντας ανατολικά, στην γραμμή του ορίζοντα, από 110 - 120 μοίρες (διόπτευση στον οριζόντιο άξονα). 
Στα νησιά που ανατολικά τους υπάρχει άλλο νησί (π.χ. από πολλά σημεία της Πάρου δεν φαίνεται, λόγω της Νάξου. Το ίδιο ισχύει για σημεία στη Φθιώτιδα και Βοιωτία τα οποία έχουν απέναντί τους ορεινούς όγκους της Εύβοιας).
ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΜΑΝΤΕΨΕΤΕ, παρά μόνο να συμβουλευτείτε τον παρακάτω πίνακα που έφτιαξα (σημεία παρατήρησης με αλφαβητική σειρά). Όσοι δεν προσανατολίζονται εύκολα, έχω στο τέλος αναφορά το πώς γίνεται αυτό πρακτικά.*
Η πρώτη τιμή δείχνει τον πραγματικό χρόνο εμφάνισης (πιθανώς να μην είναι ορατή τα πρώτα λεπτά λόγω υγρασίας στο βάθος του ορίζοντα).
Η δεύτερη τιμή τον χρόνο που η εικόνα της πανσελήνου θα ανέρχεται μέσα από την υγρασία της ατμόσφαιρας σε συνάρτηση με τη διάθλαση του φωτός (με μικρή χρονική διαφορά δεν τη βλέπουμε στην αληθινή της θέση). Αυτό σε ύψος 10-15 μοιρών (παίρνοντας διόπτευση στον κατακόρυφο άξονα). 
Δηλαδή, υπολογίστε ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ που θα αρχίσει να φαίνεται (ΕΝΑ ΤΕΤΑΡΤΟ της ΩΡΑΣ ΜΕΤΑ την ώρα που βλέπετε στην 1η ΣΤΗΛΗ). Να σημειωθεί ότι και στα γειτονικά γεωγραφικά σημεία που δεν υπάρχουν στη λίστα, ισχύουν ακριβώς οι ίδιες τιμές. Αρκεί να μην υπάρχουν εμπόδια. 
Θα είναι εντυπωσιακό το μέγεθός της (όχι αυτό που περιγράφεται στα ΜΜΕ, όπου λανθασμένα αναφέρεται το μέγιστο όταν «θα βρίσκεται ψηλά»), αλλά όταν θα βρίσκεται λίγο πάνω από την αχλή, με χρώμα βαθύ πορτοκαλί. Εννοείται όταν φτάσει ψηλά, φαίνεται από παντού το ίδιο, αλλά το έχουμε δει τόσες φορές και δεν έχει σχέση με αυτό που περιγράφουμε εδώ.
Στο σημείο λίγο πάνω από τον ορίζοντα, ο δίσκος φαίνεται στο 100% και σταδιακά μειώνεται πολύ αργά, βρισκόμενος στις 2 το μεσημέρι της επόμενης ημέρας στο 99%. Έτσι λοιπόν και αύριο βράδυ θα το βλέπουμε στο 99% της σημερινής μέρας, χωρίς βέβαια την έκλειψη.
Ενώ το έχω φωτογραφίσει παλαιότερα, δεν το έχω δει ποτέ μαζί με έκλειψη, τόσο χαμηλά στον ορίζοντα. Μάλλον θα είναι εντυπωσιακό. Θα το δούμε…
*Για να βρούμε την «ανάδυση»/ανατολή της πανσελήνου «μέσα από τη θάλασσα», εκτείνουμε το αριστερό μας χέρι στον βορρά (σαν να είναι δείκτης ρολογιού στις 12:00) και το δεξί χέρι με άνοιγμα λίγο μεγαλύτερο από ορθή γωνία (δείκτης ρολογιού στις 16:00). Από αυτή την κατεύθυνση (χέρι-δείκτης @ 16:00), θα δούμε την «ανατολή».
Αν δεν γνωρίζετε πού είναι ο βορράς σε σχέση με το μέρος που βρίσκεστε, δεν μπορώ να κάνω τίποτε από εδώ, ρωτήστε έναν βοσκό 😊 ή (κατεβάστε στο smartphone από το Google Play ένα οποιοδήποτε πρόγραμμα πυξίδας [Compass]). 
Χοντρικά, ο δείκτης μοιρών να είναι μεταξύ 350⁰ και 10⁰ ).
** ο πίνακας ισχύει για κάθε τέτοια περίοδο του Αυγούστου, με μικρή απόκλιση.
*** η φωτό είναι περσινή.
Καλή επιτυχία! [dPk 8/2017]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου