Αναζήτηση

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΖΑΓΟΡΙ: Πέτρινο γεφύρι Τσίπιανης

 Κατασκευάστηκε από Ηπειρώτες τεχνουργούς της πέτρας, τέλη του 19ου αιώνα, σε μια εποχή που η περιοχή τελούσε ακόμη υπό οθωμανικό ζυγό. Ο δρόμος αυτός οδηγούσε από το Ανατολικό Ζαγόρι στα Γιάννενα.
Σε τόσο ψηλά γεφύρια μέσα σε χαράδρες και εκτεθειμένα στον άνεμο, οι πρακτικοί άνθρωποι της εποχής, έφτιαχναν ένα σύστημα με καμπάνες ώστε σε περίπτωση έντονου πλάγιου/πλαγιομετωπικού ανέμου να προειδοποιούνται οι διαβάτες από τον ήχο της καμπάνας.
Στη δεύτερη φωτογραφία διακρίνονται οι πλευρικές μεταλλικές προεξοχές (που εκτός από τη χρησιμότητά τους στη δομική στήριξη κατά τη διάρκεια της κατασκευής) υποδεχόταν γάντζους ή σχοινιά για το σύστημα προειδοποίησης ανέμου. Ο άνεμος ήταν η πρωταρχική αιτία ατυχήματος ή πτώσης από το γεφύρι, ιδίως όταν προσπαθούσε κάποιος να κουμαντάρει ένα μεγάλο φορτίο που το τραβούσαν μουλάρια.
Το σύστημα «έγκαιρης προειδοποίησης» με τις κρεμαστές καμπάνες δεν κινδύνευε ποτέ να μείνει εκτός λειτουργίας από διακοπή ρεύματος ή άλλη τεχνική βλάβη και οπωσδήποτε δεν είχε κουμπί reset!  [dPk]Κ

*Αν το δούμε και διοπτρικά, η φορά του γεφυριού προς τον βορρά είναι -10 μοίρες από τον Πραγματικό.

**Γεωγραφικές συντεταγμένες (GPS Coordinates)= N 39⁰ 46’ 06.5’’ --- E 020⁰ 57’ 36.2’’













=========================================================



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου