Αναζήτηση

Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

ΦΩΚΙΔΑ - ΟΡΕΙΝΗ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ - ΔΩΡΙΔΑ

ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΝΟΤΙΑ, από τη ΘΕΣΣΑΛΙΑ προς την ΟΡΕΙΝΗ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ και τον ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Εικόνες από Φωκίδα, Ορεινή Ναυπακτία και Δωρίδα σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες διαδρομές στην ηπειρωτική Ελλάδα: περνώντας πάνω από τις νέες βόρειες σήραγγες της ΕΡΓΟΣΕ (το 2017 ολοκληρώνεται το έργο μετά από είκοσι χρόνια, μειώνοντας τη διάρκεια ταξιδιού με τρένο από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη και αντιστρόφως, σε μόλις 3,5 ώρες) από Αγ. Στέφανο και Τρίλοφο Φθιώτιδας, πέρασμα από τη Θεσσαλία στη Στερεά Ελλάδα και ταξίδι με νότια πορεία μέσω Ευρυτανίας. Τυμφρηστός - Κρίκελο - Δομνίστα - τ. λίμνη Ευήνου, διασχίζοντας κάθετα συνεχώς προς νότο την Ορεινή Ναυπακτία, στάση στον γραφικό Πλάτανο (με τα παλιά πέτρινα οικήματα και το μικρό λαογραφικό μουσείο με τα σπάνια εκθέματα) –Ποκίστα – Σίμος, κι από εκεί κατάβαση στη Ναύπακτο, μετά από παρατεταμένες στροφές.
Βουνά, χαράδρες, κορυφές και πάλι κορυφές, με δεκάδες πηγές -σχεδόν παγωμένου- νερού, σε ένα ατελείωτο πλέγμα αποχρώσεων του πράσινου και εικόνων της Αλπικής ζώνης - στα ψηλότερα σημεία. Όσοι λατρεύουν το βουνό, το ταξίδι θα τους αρέσει. Διαδρομή που την ολοκληρώνεις με απλό όχημα, δεν απαιτείται τετρακίνηση.
Βορειοανατολικά της Ναυπάκτου, ευχάριστη έκπληξη η διαδρομή προς την κορυφή ‘Τρίκορφο’, με τελευταίο χωριό τα Στίλια Δωρίδας, ένα μικρό κατάφυτο χωριουδάκι με τον μεγάλο πλάτανο, το φωτισμένο μονοπάτι και τους φιλόξενους κατοίκους (προσωπική διαπίστωση)· αλλά αυτή είναι μια άλλη, ξεχωριστή και ασύνδετη διαδρομή με την προηγούμενη που την αναφέρω επειδή οδηγεί εκεί στο Τρίκορφο στα 1550μ., σημείο από όπου αγναντεύεις τον Πατραϊκό κόλπο. Η γέφυρα Ρίου – Αντίρριου διακρίνεται μέσα στη υγρασία της ατμόσφαιρας. Η διαδρομή με αντίθετη φορά είναι το ίδιο όμορφη, σύμμετρη εικόνα της αρχικής περιγραφής. 
Α ναι, η κύρια διαδρομή στην Ορεινή Ναυπακτία βρίσκεται στα περίφημα Γκράβαρα! [dPk]

















=============================================================



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου