Αναζήτηση

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΠΤΗΝΩΝ και ΚΑΙΡΟΣ

Σύνηθες φαινόμενο στις μεσογειακές περιοχές η μικρών αποστάσεων εσωτερική μετανάστευση των μεγάλων πτηνών. Αποτελεί ένα από τα σημάδια έγκαιρης πρόγνωσης καιρού, που παρατηρούσαν και λάμβαναν υπόψη οι πρόγονοί μας.
Οι μεγάλοι ταξιδευτές, πιθανώς άγριες χήνες, ακριβείς στην πρόγνωση κατευθύνονται βόρεια (αριστερά τους το ηλιοβασίλεμα), ήδη από τις 27 Δεκεμβρίου· πολύ πριν ενσκήψει το «τέρας», στο παράλληλο σύμπαν των (ευτυχώς μόνο πέντε- έξι) «γελωτοποιών» που αποφασίζουν για
 την ειδησεογραφία.
Εδώ στις φωτογραφίες: Αγριόχηνες, μεταξύ 27-29 Δεκεμβρίου 2016 στην περιοχή του Κιλελέρ στη Θεσσαλία, περνώντας με μεγάλη ταχύτητα κινούμενες βόρεια.
Στην πρώτη: δορυφορική απεικόνιση της Ελλάδας σήμερα το μεσημέρι από ύψος 720Km, με τη «Χίμαιρα» του καιρού, που δεν μας έφαγε τελικά, σε ηλιόλουστη Ήπειρο, Θεσσαλία και Μακεδονία. Αέρας και λίγο χιόνι από τα 600-800μ. και πάνω.
Μεγαλείο αρμονικής συνεργασίας: το πτητικό σχήμα ‘V’ δίνει ώση στο σύνολο, ξεκουράζοντας τις πιο αδύναμες! [dPk]









Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Η Κίνα παγιδευμένη σήμερα από τη μόλυνση

Τι κι αν η εικόνα μιλάει καλύτερα από χίλιες λέξεις; (το Πεκίνο στο κόκκινο πλαίσιο).
Η Κίνα παγιδευμένη σήμερα από τη μόλυνση, όπως και η Ρωσία στη μετασοβιετική εποχή -«κληρονομιά» της ΕΣΣΔ- στα μέσα της δεκαετίας του ’90.
Δύο συγκριτικές δορυφορικές φωτογραφίες: η πρώτη, στις 18/12/2016. Η δεύτερη, στις 31/8/2013, από όπου παίρνουμε έστω μια ιδέα των δεκάδων μεγάλων πόλεων στην ανατολική Κίνα.
Στην πρόσφατη, βλέπουμε τα λευκά σύννεφα πάνω από τους ρύπους, οι οποίοι αιωρούνται χαμηλά και είναι τόσο πυκνοί, που μειώνουν αισθητά την ορατότητα ακόμη και στο έδαφος, σε έκταση 1.000.000 Km².
Στη δεύτερη, βλέπουμε «καθαρή» ατμόσφαιρα (λόγω ανέμων). Οι ρύποι δεν εξαφανίζονται όταν φυσάει, αλλά πηγαίνουν αλλού. Πού; σε λίγες ώρες «αραιωμένοι» φτάνουν οπουδήποτε…
Αν προσθέσουμε τις καθημερινές τεράστιες πυρκαγιές στον κεντρικό τομέα της Αφρικανικής ηπείρου —εξαιτίας του ανθρώπινου παράγοντα— μην απορούμε για τη μη γραμμικότητα των εποχών και του καιρού.
Οι μελλοντικοί άνθρωποι που θα χρησιμοποιούν ‘πράσινη ενέργεια’, εναλλακτική ή και ενέργεια που θα μεταφέρεται από τροχιακούς σταθμούς, δεν θα απορούν μαζί μας γιατί θα γνωρίζουν με ακρίβεια την εσώτερη αιτία, εκείνη που προκαλεί ατέρμονη περιδίνηση στη μωρία και τη ματαιότητα. [dPk]





Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Κάτι σχετικό με τον ΜΑΝΩΛΗ ΧΙΩΤΗ

Με μπουζούκι δεν το έχει αποδώσει ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΙΣ όπως ο αξεπέραστος βιρτουόζος Μανώλης Χιώτης (και δεν πιστεύω ότι μπορεί κάποιος με τέτοια σύνθεση-εκτέλεση). Όσο κι αν ψάξεις, δεν θα βρεις κανένα να αποδίδει το '«Περασμένες μου αγάπες» στο 100% όπως ο δημιουργός του. 
Ο Πάνος εδώ σε εκτέλεση με ηλεκτρική κιθάρα. Συγχαρητήρια Πάνο, μπράβο σου! [dPk]





...κάτι ακόμη: στο YouTube σε original live ηχογράφηση από την ταινία ‘’Φτωχαδάκια και Λεφτάδες’’ του 1961. Όσο διαρκεί η συζήτηση μεταξύ Σταυρίδη και Φωτόπουλου, ο Χιώτης σολάρει από κάτω με απίστευτη καθαρότητα και ακρίβεια στο tempo λες και παίζει sequencer. Βαθμός δυσκολίας: ΧΙΩΤΗΣ! Ασύγκριτος, μοναδικός!

===========================================================



Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Λεχώνια – Αργυραίικα (οικισμός) – Βυζίτσα

Τα τοπία αυτή την εποχή και ιδίως τα χρώματα, δεν είναι προνόμιο μόνο της ελληνικής φύσης. Τα βλέπεις σχεδόν σε όλη τη N. & ΝΑ. Ευρώπη. Το ότι εδώ συνδυάζονται με παράκτιες περιοχές διαφοροποιεί το ανάγλυφο. Σημερινές εικόνες από τη διαδρομή: Λεχώνια – Αργυραίικα (οικισμός) – Βυζίτσα. 
Σε μια από τις φωτογραφίες φαίνεται ένα χειροποίητο ‘Καραούλι’, το οποίο βρίσκεται εκεί ίσως από τον 18ο – 19ο αιώνα (μπορεί και να είναι παλαιότερο)· ενώ σε κάποια άλλη, υπάρχει μια παραδοξότητα… (εντοπίζεται εύκολα) [dPk].















===================================================

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Δάσος ΤΣΑΓΚΑΡΑΔΑΣ & Αν. Πήλιο

Νοέμβριος… θα έλεγε κανείς ο μήνας της γης με τους καταπληκτικούς συνδυασμούς χρωμάτων. Σημερινές εικόνες, πριν δύσει ο ήλιος, από το δάσος της Τσαγκαράδας και από πλαγιές του ανατολικού Πηλίου. Ένα σπάνιο πουλί, μάλλον Μπούφος, έχει κουρνιάσει πίσω από μια κλιματιστική μονάδα που βρίσκεται ψηλά. Μας παρατηρεί χωρίς να ενοχλείται. Είναι μεγαλύτερος από 50-60 εκ. Μοναχικό αρπακτικό που ζει στα δάση. Καλό βράδυ --- (μην απορείτε για το κλιματιστικό μέσα στο δάσος) [dPk].

















===========================================================



Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ Λεκάνη: Ένα μοναδικό καιρικό φαινόμενο

 Κάλυψη ολόκληρης της Θεσσαλικής Λεκάνης με πυκνή νέφωση με μια οπή στο κέντρο. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν (επίγεια και δορυφορικά) στο βόρειο σημείο αλλαγής του τοπικού φαινομένου.
 Ήρθε και μας 'έκοψε' στα δύο! στα βόρεια, πίναμε το καφεδάκι στον ήλιο. Λίγο νοτιότερα είχαν βγάλει τα γυαλιά τους νιώθοντας άβολα με την ψύχρα… Πέρασα από την άλλη μεριά και το είδα. Η λογική της ‘αντίπερα όχθης’: εμείς και οι άλλοι... βλέπω και αντιλαμβάνομαι τo σημείο που είσαι. [dPk]




========================================================

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΗΡΥΚΟΥ, ΕΝΑΣ ΑΘΑΝΑΤΟΣ ΑΛΤΡΟΥΙΣΤΗΣ, ΙΚΑΡΙΑ

Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και τους «χορτάτους» βολεμένους-τηλεπερσόνες της πολιτικής… έδωσε τη ζωή του για να σωθούν τέσσερις εγκλωβισμένοι γέροντες, σε δασώδη περιοχή, στη μεγάλη φωτιά της Ικαρίας το 1993… δεν έγινε βουλευτής, υπουργός, «ήρωας»… πρωτοστάτησε στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, βασανίστηκε στα κρατητήρια της ΕΣΑ και ύστερα φρόντισε να μην «πουλήσει» τίποτε από τις «ημέρες της επανάστασης».
Θα τον θυμόμαστε για πάντα. ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΗΡΥΚΟΥ, ΝΗΣΟΣ ΙΚΑΡΙΑ – ΕΛΛΑΔΑ.



ΥΓ. αν από τον καναπέ του (laptop σήμερα) σχολίαζε «καυστικά» τα πολιτικά δρώμενα, θα ήταν ‘σοβαρός’, ‘μέσα στα πράγματα’, ‘άξιος προσοχής και σεβασμού’ και τα λοιπά κλισέ των καστών… πληρώνουμε ως πολίτες τους πολλούς «μαϊντανούς» και τις πολιτικές τηλεπερσόνες για να ξοδεύουν πολιτικό χρόνο σε «ευφυολογήματα» και εξυπνακίστικες ατάκες, ενώ οι ίδιοι περισσεύουν από κάθε άποψη. Οι εξαιρέσεις, αν και υπάρχουν, είναι ελάχιστες εκεί μέσα ή δημιουργούν αλλού, σε άλλα πεδία… η απόλυτη ξεφτίλα όμως είναι αντικατοπτρισμός... [dPk]

======================================================

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΖΑΓΟΡΙ, ''ΙΜΠΡΕΣΙΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ''

Η τρίτη και η τέταρτη εικόνα κάλλιστα θα μπορούσαν να είναι πίνακες του Μονέ, του Ρενουάρ ή του Πισσαρό!
Στα επόμενα δευτερόλεπτα ταξιδεύουμε, έστω εικονικά, στην ελληνική φύση που ‘στρώνει χαλιά’ για τον επερχόμενο χειμώνα, πηγαίνοντας αυτή τη φορά στο Ανατολικό Ζαγόρι. Χωρίς επεξεργασία, όπως ‘‘βλέπει το μάτι’’. 
Στην τελευταία, τα Τζουμέρκα χιονισμένα (απέναντι στη νότια Πίνδο). [Ήδη η υγρασία και τα αιωρούμενα σωματίδια, σκόνη κ.λπ., σταδιακά απομακρύνονται, με την ατμόσφαιρα να καθαρίζει τελείως στο πρώτο δυνατό κρύο].
PS: τo ‘Cassini’ εισέρχεται στα pit stop για Service. Η μετάδοση θα συνεχιστεί από άλλο σημείο… [dPk]








==========================================================