Αναζήτηση

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

ΡΟΔΟΣ: Παλιά πόλη, το Ρολόι

Ταξίδι στο χρόνο. Είμαστε για τρίτη φορά στη μεσαιωνική-παλιά πόλη της Ρόδου, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Εδώ στο -όχι και τόσο παλιό- ρολόι* ο φύλακας κ. Γιουσούφ Κιπρισί μας επέτρεψε την πρόσβαση στο υπόγειο (όπου υπήρχε ο μηχανισμός) καθώς και στην οροφή του. Ο μηχανισμός του ρολογιού έχει μεταφερθεί και θα αποτελεί έκθεμα στο μουσείο που βρίσκεται λίγο πιο μακριά, εκεί στον ιστορικό χώρο. Τον παλιό καλό καιρό λοιπόν, τον μηχανισμό κούρδιζε -κάθε 24 ώρες- ένας άντρας που έκανε βάρδια μόνο για αυτό το λόγο. Μεγάλες αλυσίδες -κι όχι συρματόσχοινα- μετέφεραν την κίνηση από το υπόγειο προς το ψηλότερο σημείο -σε αντίθεση με πολλά ρολόγια της εποχής που είχαν τον μηχανισμό πίσω ακριβώς από τους δείκτες, στο κέντρο.
Πρέσβης στην Αγγλία, ο πασάς-ιδιοκτήτης εμπνεύστηκε την κατασκευή, όπως διατείνεται ο κ. Γιουσούφ, από το Big Ben και το έχτισε το 1852 (το μπιγκ μπεν άρχισε να χτίζεται το 1846 και ολοκληρώθηκε το 1858-59). Στο βάθος, το τζαμί του παιδοκτόνου Σουλεϊμάν και με κίτρινο αυτό του γιού του Μουσταφά. Ο λευκός μιναρές, έργο του Ιμπραήμ πασά, έλληνα της Πάργας.
*Δεν υπάρχουν πληροφορίες στη Wikipedia για το ρολόι. Όπως πάντα, οι δημοσιεύσεις εδώ είναι αυθεντικές με ιστορικά ή και λαογραφικά στοιχεία. Τις όποιες ανακρίβειες ας τις ‘χρεώσουμε’ στο χρόνο… [dPk]











=============================================================


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου