Αναζήτηση

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

ΠΕΛΑΣΓΙΚΗ ΠΕΔΙΑΔΑ και ΣΤΡΑΒΩΝ

Δύο σημερινές φωτο εν κινήσει, και το μυαλό μου πήγε αμέσως στον ΣΤΡΑΒΩΝΑ, στο έργο του οποίου έχω εγκύψει. Αντιγράφω λοιπόν από τα Γεωγραφικά Θ’ (έγραφε για αυτήν την περιοχή πριν δύο χιλιάδες έτη):
«…αυτό βρίσκεται κοντά στην Περραιβία που μνημονεύσαμε, στην Όσσα και ακόμη κοντά στη Βοιβηίδα λίμνη, κάπου στο μέσο της Θεσσαλίας που κλείνεται με λόφους τριγύρω, λόφους που της ανήκουν […] Όλο το ταξίδι από τη Δημητριάδα στον Πηνειό, ακολουθώντας την ακτογραμμή είναι παραπάνω από χίλια στάδια […] σήμερα λένε τον τόπο Πελασγική πεδιάδα, όπου βρίσκονται Λάρισα, Γυρτώνη, Φερές, Μόψιο, Βοιβηίς, Όσσα, Ομόλη, Πήλιο και Μαγνήτις»
Η Βοιβηίδα (λίμνη Κάρλα) με τα ‘νησάκια’ της, που τότε ήταν τριπλάσια σε έκταση από τη σημερινή τεχνητή, &
Σχετικά με το Μόψιο, μάλλον πρόκειται για την ευρύτερη περιοχή τής Φαλάννης, ΒΔ της Γυρτώνης (παλιά ονομασία Μπάκραινα), Ν-ΝΔ του Μακρυχωρίου  [dPk].






=============================================================

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

Η ΧΑΛΑΣΜΕΝΗ «ΕΞΑΤΜΙΣΗ» του ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ

H χαλασμένη «εξάτμιση» του πλανήτη μας (σημερινή φωτογραφία 20/11):
Πρόκειται για απεικόνιση της θερμοδυναμικής ισορροπίας τής ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην καρδιά της Ν. Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της νότιας Κίνας. Το τελευταίο τέταρτο του 20ου αιώνα λαμβάνει χώρα μια —άνευ προηγουμένου— προϊούσα επιδείνωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή (οι λόγοι είναι γνωστοί). 
Η οροσειρά του Έβερεστ (δεύτερη φωτο) «φρενάρει» και εγκλωβίζει τους ρύπους που παράγουν Ινδία και Κίνα, με αποτέλεσμα να αιωρούνται σε έναν νοητό άξονα από ΒΔ – ΝΑ, μήκους 1.500 – 2.000 χιλιομέτρων, πάνω από Πακιστάν, Β. Ινδία, Νεπάλ και Μπαγκλαντές. 
Οι ρύποι για να κινηθούν οριζόντια —σε ηπειρωτική κλίμακα— χρειάζονται μία εβδομάδα.
Δεν ξέρω μπορούμε να πούμε ότι όλοι μας βρισκόμαστε στο ίδιο οικοσύστημα, αλλά μέσα στην ίδια «γυάλα» σίγουρα είμαστε! [dPk]




===========================================================

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018

ΚΑΙΡΙΚΑ «ΜΟΝΤΕΛΑ» και ΠΤΗΣΕΙΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ στον ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ

Μην παρεξηγηθώ, δεν θα αναφερθώ σε «ψεκασμένους» και τα σχετικά. Μερικές φορές χρειάζεται να εξηγούμε τι ακριβώς βλέπουμε, καθώς όταν δείχνεις ‘κάτι’ σε κάποιον για ‘πρώτη φορά’ μετά έχει την εντύπωση ότι το γνωρίζει σε βάθος ή ότι μπορεί να αναλάβει μόνος/μόνη «το τιμόνι»· όμως έμαθε με αυτόν τον τρόπο μια διεύθυνση ιστοσελίδας και τίποτε περισσότερο…
Λοιπόν φίλοι μου, εδώ έχουμε ένα απτό παράδειγμα από μια περίπτωση που η εξέλιξη της τεχνολογίας κατά την τελευταία 25ετία προσπερνά τα διάφορα «μοντέλα» πρόγνωσης, για τα οποία μας μιλούν στα ελληνικά δελτία ειδήσεων, που ενίοτε πέφτουν λίγο ‘έξω’ λόγω μιας εγγενούς αδυναμίας: Δεν έχει ενσωματωθεί σε αυτά τα ‘μοντέλα’ το παρακάτω ‘χαοτικό’ μοτίβο (να μια ιδέα για να ασχοληθεί κάποιος, εγώ δεν έχω χρόνο…)
Σήμερα, 3/Νοε/2018, ενώ η ηπειρωτική χώρα έπρεπε να έχει λιακάδα, όπως συνέβη στην πρωτεύουσα, είχε αυτή τη μουντή και σταχτιά «αρρωστημένη» νέφωση για πολλές ώρες (κόκκινα πλαίσια).
Το έχουμε ξαναδεί και δεν μας κάνει πλέον εντύπωση, αλλά η ‘συνήθεια είναι το όπιο του λαού’ (αν παραφράσω μια γνωστή φράση από τo Deutsch-Französische Jahrbücher του 1844).
Πρόκειται για διασπορά καυσίμων εκατοντάδων επιβατικών και εμπορικών αεροπλάνων που διέρχονται από τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο κάθε μέρα (με τις αλλαγές θερμοκρασίας, αυτά δεν παρατηρούνται όλες τις μέρες τους έτους ενώ διασπώνται με διαφορετικό ρυθμό κάθε φορά).
Αναφέρομαι στα αεροπορικά καύσιμα κινητήρων τύπου ‘Τζετ’, τα «JET A-1» (υπάρχει ολόκληρη σειρά, αλλά κυρίως αυτά είναι εδώ που βλέπουμε, τα οποία παγώνουν -σε τέτοια ύψη- στους −47 °C) και καλύπτουν τεράστιες περιοχές μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό την ηλιακή ακτινοβολία.
Στα πράσινα πλαίσια είναι οι κανονικές νεφώσεις (λευκό) και κάποιες ‘χαμένες’ μέσα στη διασπορά των ‘Α-1’ (γκρίζο).
Βέβαια, όπως λέω συνήθως, αυτά δεν θα υπάρχουν στο απώτατο μέλλον, αλλά δεν θα είμαστε εμείς εκεί για να δούμε ξανά τον καθαρό ουρανό.
Όποιος φέρει την παραμικρή αντίρρηση, αφαίρεση διπλώματος, πτυχίου, βεβαίωσης, ή ό,τι άλλο κατέχει, πάραυτα· κατόπιν ‘στέγνωμα’ στον ήλιο του Αιγαίου! [dPk]

ΔΕΙΤΕ:





Την επόμενη μέρα, ίδια εικόνα:

ΘΕΣΣΑΛΙΑ:


====================================================