Αναζήτηση

Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΟΡΥΦΟΡΟΥΣ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗΣ: ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ – ΤΡΟΧΙΕΣ – ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑ – Arthur C. Clarke – ΠΟΡΤΟΛΑΝΟΣ Cantino κ.ά.



Έκανε πρεμιέρα στις 22 Ιουν 2024

Δορυφορικό πρόγραμμα Τουρκίας: με ποια τεχνολογία τα «μάτια» της παρακολουθούν Ελλάδα και Κύπρο με δορυφόρους χαμηλής τροχιάς (LEO), σύγχρονης με τον ήλιο (SSO), καθώς και με τον τελευταίο του έτους 2020, τεχνολογίας SAR, τον δορυφόρο IMECE. Δορυφόροι: Τι γίνεται σήμερα γύρω από τον πλανήτη μας; τι συνέβαινε παλαιότερα; τι ακολουθεί τα επόμενα χρόνια; Παρουσίαση των πιο σημαντικών τροχιών, και η δημοσίευση του Arthur C. Clarke κατά το έτος 1945. Από τους θαλασσοπόρους του ύστερου Μεσαίωνα και τον Πορτολάνο του Cantino στην τεχνολογία του σήμερα. Άπειρες πληροφορίες και, εν μέρει, γνώση για θέματα τα οποία ξεδιπλώνονται σειριακά σε μικρά ένθετα: Τεχνολογία δορυφορικής πλοήγησης κρατών. Διαστημικά σκουπίδια. Φαινόμενα σύγκρουσης δορυφόρων. Δίκτυο STARLINK. Εικόνες υπέρ υψηλής ανάλυσης όπως φαίνονται από τα 620 έως τα 680 χλμ. από την επιφάνεια της Γης με τους δορυφόρους «Pleiades Neo» και «Spot». Η θέση της Ελλάδας και τι πρέπει να γίνει στο άμεσο μέλλον. Τουρκία και Ισραήλ: μια σχέση από το κοντινό παρελθόν, γύρω από το δορυφορικό πρόγραμμα της πρώτης. Η ρήξη. Η μεγάλη σε έκταση καταστροφή του παγκόσμιου μνημείου Ain Dara της Συρίας, από την τουρκική αεροπορία. Το SDI του Ρέιγκαν το 1983 στις ΗΠΑ και η κατάληξη. Η πτώση του Διαστημικού Σταθμού Skylab το 1979 στη νοτιοδυτική Αυστραλία. Δορυφορική κατασκοπεία κατά της Σοβιετικής Ένωσης στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου με τα προγράμματα Corona και Hexagon. Τεχνολογίες δορυφόρων SAR, δέσμης Laser κ.ά., καθώς και οι δυνατότητές τους. Οι ευρωπαϊκοί «Pleiades Neo» της AIRBUS. Και μία συνοπτική αναφορά στον αναμενόμενο Hellas Sat-5, μετά από το ένθετο για τη «Γαλάζια Πατρίδα» που ανενδοίαστα διατυμπανίζει η Τουρκία.

Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

Επιφανειακή θερμοκρασία αέρα για τον Απρίλιο του 2024 (ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΛΙΜΑΚΑ)

 


*ERA5= Πρόκειται για νέα μεθοδολογία ανάλυσης που υιοθετήθηκε μόλις το 2023 από το ECMWF (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts) για το «Copernicus Climate Change».

Επιφανειακή θερμοκρασία αέρα για τον Απρίλιο του 2024 (ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΛΙΜΑΚΑ) :

Ο Απρίλιος του 2024 ήταν ο θερμότερος παγκοσμίως από οποιονδήποτε προηγούμενο Απρίλιο στο αρχείο δεδομένων, με μέση θερμοκρασία του επιφανειακού αέρα «ERA5» 15,03°C, 0,67°C πάνω από τον μέσο όρο του Απριλίου 1991-2020 και 0,14°C πάνω από το προηγούμενο υψηλό, που είχε οριστεί ως τέτοιο, τον Απρίλιο του 2016.
Αυτός είναι ο ενδέκατος στη σειρά μήνας που είναι ο θερμότερος στο αρχείο δεδομένων «ERA5» για τον αντίστοιχο μήνα του έτους. Αν και ασυνήθιστο, παγκόσμια ρεκόρ θερμοκρασίας είχαμε και κατά τα έτη 2015 και 2016. Ο συγκεκριμένος μήνας ήταν 1,58°C θερμότερος από την εκτίμηση του μέσου όρου του Απριλίου για την περίοδο 1850-1900.

Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία τους τελευταίους 12 μήνες (Μάιος 2023 – Απρίλιος 2024) είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί, με 0,73°C πάνω από τον μέσο όρο 1991-2020 και 1,61°C πάνω από τον μέσο όρο για την περίοδο 1850-1900.

Η μέση θερμοκρασία στην Ευρώπη για τον Απρίλιο του 2024 ήταν 1,49°C πάνω από τον μέσο όρο του Απριλίου 1991-2020, καθιστώντας τον μήνα τον δεύτερο θερμότερο Απρίλιο που έχει καταγραφεί στη Γηραιά ήπειρο.

Οι θερμοκρασίες ήταν πιο πάνω από τον μέσο όρο στις περιοχές της ανατολικής Ευρώπης. Η Φινοσκανδιναβία (χερσόνησος που περιλαμβάνει τη Σκανδιναβική Χερσόνησο και τη Χερσόνησο Κόλα, την ηπειρωτική Φινλανδία και την Καρελία) και η Ισλανδία παρουσίασαν θερμοκρασίες κάτω του μέσου όρου. Η μέση θερμοκρασία, ωστόσο, προκύπτει από το εύρος μεταξύ θερμότερων και ψυχρότερων θερμοκρασιών που παρατηρήθηκαν στην αρχή και στο τέλος του Απριλίου στη δυτική Ευρώπη.

Εκτός Ευρώπης, οι θερμοκρασίες ήταν πιο πάνω από το μέσο όρο στη βόρεια και βορειοανατολική Αμερική, στη Γροιλανδία, στην ανατολική Ασία, στη βορειοδυτική Μέση Ανατολή, σε μέρη της Νότιας Αμερικής και στο μεγαλύτερο μέρος της Αφρικής. Το ωκεάνιο φαινόμενο Ελ Νίνιο, στον ανατολικό Ειρηνικό και κοντά στον ισημερινό, συνέχισε να εξασθενεί αλλά οι θερμοκρασίες του θαλάσσιου αέρα παρέμειναν γενικά σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα.

Ο μέσος όρος της παγκόσμιας θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας για τον Απρίλιο του 2024 σε γεωγραφικά πλάτη μεγαλύτερα από 60° Βόρειο και 60° Νότιο ήταν 21,04°C. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί για τον μήνα, οριακά κάτω από τους 21,07°C (θερμοκρασία που καταγράφηκε τον Μάρτιο του 2024). Αυτός είναι ο δέκατος τρίτος μήνας στη σειρά που η θερμοκρασία επιφάνειας της θάλασσας ήταν η θερμότερη στο αρχείο δεδομένων «ERA5» για τον αντίστοιχο μήνα του έτους.

Από: climate.copernicus.eu